Corsica Prikbord, voor je al je vragen over Corsica
Welkom Gast.
Inloggen | Gratis lid worden?
20-11-2018 14:52 Home | Zoeken | Help | Huisregels
Hoofdmenu: Kaas uit Corsica

Terug naar: Home > Corsica Culinair

Onderwerp: Kaas uit Corsica

Dit onderwerp:
Reageren
Printversie
pagina 1 van 3 Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Auteur Bericht
Johan Jansen Geslacht: Man
Status: Offline
Moderator
Moderator
Aantal berichten: 1312
Lid sinds: 8-7-2004
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats, Land: Vriezenveen (Overijssel) NL
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 06-04-2006 16:05 Reageer op dit onderwerp met een citaat
Kaas uit Corsica

De liefde voor Corsica gaat door de maag……………………..

Degene die op Corsica wel eens een markt heeft bezocht zal ongetwijfeld een kraam met kaas tegen zijn gekomen. Een kraam wellicht vol met boerenkazen. Misschien heeft u er wel eens kaas gekocht, misschien bent u er met een grote boog omheen gelopen vanwege die “heerlijke” indringende, penetrante geur. Daarom, door die geur, vaak ten onrechte versmaad!

Na het varkensvlees, zijn de kazen de tweede gastronomische specialiteit van Corsica.

De definitie van boerenkaas is dat het gemaakt moet zijn door een herder, van melk van slechts één kudde en op traditionele wijze. Aldus variëren de boerenkazen enorm, niet alleen door hierboven genoemde variabelen, maar ook door hetgeen de koeien (vaccinu), schapen (pecurinu) en de geiten (caprunu) op het eiland eten. Het landschap, het klimaat, de vegetatie en de bijna wilde schapen en geiten vormen de ingrediënten voor de typische Corsicaanse kazen. Zo kan het gebeuren dat een schapenkaas in Calenzana (Balagne) ietwat een lichte smaak van hazelnoten heeft, hoewel de dieren geen noten eten. Dit komt doordat ze zich naast gras, rijk en gevarieerd voeden met diverse planten en kruiden.
Vaak zijn de Corsicaanse kazen klein, zout, sterk van smaak met een uitgesproken geur.

De zuivelproductie is een belangrijk onderdeel van de economie van Corsica, met meer dan 17 miljoen liter melk van schapen en geiten. De kaas is dus een zeer verbreid product in Corsica en de productie is uniek, want de Corsicaanse kaas manifesteert zich als "manghja". In feite houdt dit de originaliteit van elke Corsicaanse kaas in, want hij wordt "usu anticu" vervaardigd, op de oude manier, op ambachtelijke wijze.
Daarnaast zijn er uiteraard geproduceerde fabriekskazen. Er is onder andere een klein kaasfabriekje in Furiani.
In 1922 telde Corsica 180 zuivelfabrieken, vooral door de melkindustrie van Roquefort. Roquefort verzamelde toen bijna de gehele productie van het eiland. Sinds de gedeeltelijke terugtrekking van Roquefort uit Corsica is dit minder dan een derde van het totaal.


Wordt vervolgd
Gast





Bericht Geplaatst: 06-04-2006 16:24 Reageer op dit onderwerp met een citaat

Ik ga er zeker niet in een boog omheen lopen, Johan. Ik en kaas... Moet dan wel een hangslot meenemen voor de koelkast, want als de geur een beetje te uitgesproken is, durft mijn man nog wel eens iets " oei, laten vallen"
Loes Gerretsen Geslacht: Vrouw
Status: Offline
Weet bijna overal raad op
Weet bijna overal raad op
Aantal berichten: 222
Lid sinds: 5-8-2004
Leeftijd: 60 jaar
Woonplaats, Land: Badhoevedorp
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 06-04-2006 16:39 Reageer op dit onderwerp met een citaat

Ja heerlijk al die kazen. Wij struinen geregeld markten af en proberen elke keer weer andere kazen uit, glaasje Corsicaanse wijn erbij, wat wil je nog meer!!!!
Ik kan me er nu al op verheugen.
De Corsicaanse worsten zijn trouwens ook heerlijk.

Groeten,
Loes
Gast





Bericht Geplaatst: 06-04-2006 17:02 Reageer op dit onderwerp met een citaat

OK, daar gaat mijn weight watchers plan weer... ;-)
Manon van Doorn Geslacht: Vrouw
Status: Offline
Heeft de smaak al te pakken
Heeft de smaak al te pakken
Aantal berichten: 64
Lid sinds: 25-2-2006
Leeftijd: 46 jaar
Woonplaats, Land: Enschede
Op Corsica geweest: Een keerBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 06-04-2006 21:39 Reageer op dit onderwerp met een citaat

mmmmmmmmmmmm, lekker!!!!
Als onze koelbox het enigszins toelaat ga ik er een paar importeren naar Nederland. Dan maar een auto die niet zo lekker ruikt.....
Eric Viskens Geslacht: Man
Status: Offline
Weet bijna overal raad op
Weet bijna overal raad op
Aantal berichten: 471
Lid sinds: 10-12-2005
Leeftijd: 57 jaar
Woonplaats, Land: Heist-op-den-Berg
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 06-04-2006 22:34 Reageer op dit onderwerp met een citaat

in Leuven (B) is er een kaasmeester, Van Elsen, die regelmatig Corsicaanse kazen en Coppa of Lonzu in assortiment heeft. Ook de Delhaize supermarkt heeft 'in het brocciu-seizoen" verse brocciu in zijn gamma...

Corsicaanse wijnen kan je hier vinden bij Spar, Delhaize, Carrefour, dat is dus geen probleem :-)


Af en toe, als de nood het hoogst is (de heimwee het ergst, bedoel ik) durf ik wel eens een degustatiemand bestellen op volgende site...

Wel 20€ tellen voor verzendingskosten, dus dit doe je niet voor één stuk salami of kaas :-)

http://www.paniercorse.com


en natuurlijk, elke keer we in Corsica zijn, brengen we allerlei lekkers mee, zo hangt er hier nog één coppa te drogen, staat er nog één pakje canistrelli koekjes (met witte wijn en anijs) en zijn er nog een paar soorten confituurjes (myrte, kastagne, vijgen, clementijntes, gekonfijte citroen...) Bijna tijd om terug te gaan dus :-)

greetz,
Eric V.
Honk Geslacht: Man
Status: Offline
Weet bijna overal raad op
Weet bijna overal raad op
Aantal berichten: 635
Lid sinds: 5-10-2003
Leeftijd: 75 jaar
Woonplaats, Land: Rucphen en Commequiers
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel Bekijk de homepage
Bericht Geplaatst: 06-04-2006 22:37 Reageer op dit onderwerp met een citaat

Ik kan hier in Lausanne zelfs Corsicaanse Olijfolie kopen. Is altijd een prettig gevoel om bij elke zelfbereide maaltijd een snufje Corsica binnen te krijgen.
_________________
Corsica bezoeker sinds 1978
Johan Jansen Geslacht: Man
Status: Offline
Moderator
Moderator
Aantal berichten: 1312
Lid sinds: 8-7-2004
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats, Land: Vriezenveen (Overijssel) NL
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 07-04-2006 07:51 Reageer op dit onderwerp met een citaat

Eric Viskens schreef:
Ook de Delhaize supermarkt heeft 'in het brocciu-seizoen" verse brocciu in zijn gamma...


Hoogstwaarschijnlijk is dit niet de "echte". Kom ik nog op terug.
Eric Viskens Geslacht: Man
Status: Offline
Weet bijna overal raad op
Weet bijna overal raad op
Aantal berichten: 471
Lid sinds: 10-12-2005
Leeftijd: 57 jaar
Woonplaats, Land: Heist-op-den-Berg
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 07-04-2006 08:26 Reageer op dit onderwerp met een citaat
@johan

Stukje info van Delhaize bij de lancering vorig jaar...

Het bedrijf Corse Gourmande werd opgericht door een groep van gedreven eilandbewoners, verliefd op de Corsicaanse natuur en geboeid door de culturele en culinaire rijkdommen die voortvloeien uit de geschiedenis van het eiland. Corse Gourmande is meer dan een bedrijf, het is een missie om een eetcultuur uit te dragen met eerlijke ambachtelijke producten die door de boeren ter plaatse kleinschalig geproduceerd worden.

De kazen worden als eerste gecommercialiseerd en in de komende maanden zal het aanbod Corsicaanse producten steeds uitbreiden zodat we in de zomer een hele Corsicaanse picknick kunnen organiseren met speciale charcuterie en heerlijke confituren van vijgen, clementines en kastanjes. En tegen de winter zullen tal van soorten honing met Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) verkrijgbaar zijn, evenals specerijen en kastanjebereidingen, het basisvoedsel op Corsica.

De Corsicaanse kazen, die ten onrechte maar weinig bekend zijn, zullen de smaakpapillen van de Belgische fijnproevers als eerste komen verwennen. Hard of zacht, winter of zomer, van geiten of schapen, elk hebben ze hun eigen karakteristieken en aroma's.


De verse kaas 'Erbosu' is onvindbaar buiten Corsica en Frankrijk, maar is sinds 2 mei in Delhaize verkrijgbaar. Deze kaas wordt gemaakt volgens een traditioneel recept op basis van Brocciu AOC (schapenkaas met het statuut Appellation d'Origine Contrôlée), opgewarmd en verrijkt met volle melk. Daarna worden zout, look en typisch maquiskruiden als peterselie, bonekruid, marjolein, rozemarijn, tijm en salie toegevoegd voor hun fijne aroma's.

Met zijn jasje van diezelfde kruiden kan de Erbosu-kaas worden verwerkt in allerlei gerechten: op aperitieftoastjes, als voorgerecht (zoals een carpaccio van Lonzu met Erbosu of rolletjes rauwe Prizuttu-hesp gevuld met kaas), als gerecht tussen de hoofdschotel en het dessert. Hij kan zelfs warm geserveerd worden met vis of vlees.

greetz,
Eric V.
Johan Jansen Geslacht: Man
Status: Offline
Moderator
Moderator
Aantal berichten: 1312
Lid sinds: 8-7-2004
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats, Land: Vriezenveen (Overijssel) NL
Op Corsica geweest: Meerdere kerenBekijk ledenprofiel
Bericht Geplaatst: 07-04-2006 08:33 Reageer op dit onderwerp met een citaat

Heeft de Brocciu het predikaat AOC dan is het inderdaad de echte.

Zonder dit predikaat komt het hoogstwaarschijnlijk uit Frankrijk waar het industrieel wordt gefabriceerd.
Reageer op dit onderwerp
Waardering: 3.40 | Hoe waardevol vind je dit onderwerp?
Je IP-nr is bekend en wordt vastgelegd.
Alle waarderingen: Aantal: 5 | Gemiddeld: 3.40 | Laagste: 1 | Hoogste: 5 | Bekijk alles
pagina 1 van 3 Ga naar pagina 1, 2, 3  Volgende
Reageer op dit onderwerp
Wat mag wel / wat mag niet?
Je mag nieuwe onderwerpen starten
Je mag reageren op dit onderwerp
Je mag eigen berichten niet bewerken
Je mag eigen berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in enquetes

Vorige onderwerp Start een nieuw onderwerp
Start een nieuw onderwerp
Volgende onderwerp

Het Corsica Prikbord is copyright © 2003-2017 | Voor gebruik van deze site gelden huisregels
Er kunnen cookies worden geplaatst om het bord beter te laten functioneren.