Maar toch, voor de mensen die in Corte iets willen zoeken, zetten we enkele dingen op een rijtje.
[album=left]1726[/album] ?Chez Bartho? ligt vlak bij de citadel, de camping die er het dichts bij ligt. De toegang tot de camping impliceert dat je eerst over het brugje van de Tavignanu moet en laat die nu erg smal zijn. Omwille van die reden is de camping nauwelijks of niet bereikbaar met een caravan, zeker geen grote. Wij hebben er trouwens nooit een zien staan.
Van de andere kant heeft het wel iets, dat eerste zicht bij het oprijden van het bruggetje. Meestal zie je er meteen al mensen zwemmen in de rivier en anderen liggen dan al lekker te bruinen in de zon. Erg uitnodigend om je snel te gaan inschrijven, om dan terug te komen en een verfrissende duik te nemen.
[album=left]1582[/album] Bij de inkom van de camping moet er eerst nog een korte steile helling genomen worden. Weer een moeilijkheid voor een auto met caravan of voor een heel zwaar voertuig.
[album=left]1581[/album] Eenmaal op het terrein merk je dadelijk de tarieven die van toepassing zijn. Vroeger stond er een bordje met op vermeld: ?camping ? la ferme?, maar dat is nu verdwenen.
De tarieven zijn inderdaad niet meer zoals je die van een ?camping ? la ferme? zou verwachten. 6? per persoon, 3? voor een kind, 3? per tent en 3? voor een auto.
Brood bestellen is mogelijk, alsook ontbijten op het terras, wanneer je dat op voorhand regelde.
Inschrijven, zoals de rest op de camping, is zoals dat vroeger was. Je identiteitskaart of paspoort wordt in bewaring genomen tot je de camping weer verlaat na betaling.
[album=left]1725[/album]Bij het binnenkomen is het of je net de deur opende van een teletijdmachine zoals in een stripverhaal. Het interieur van de kantine is in jaren niet veranderd. De oude vooroorlogse foto?s zijn daarvan getuige. Als het wat meezit dan maak je bovendien direct kennis met Bartho, de patron van de camping. In de vroege namiddag komen zijn vrienden op bezoek en dan wordt de pastis aan de man gebracht. De verhalen worden straffer naarmate de fles pastis minder inhoud krijgt.
Nadat je bent ingeschreven kan je een plaatsje gaan kiezen. Omgekeerd kan ook, eerst een plaats kiezen en dan gaan inschrijven. Het terrein rechts bij het binnenkomen wordt indien mogelijk gereserveerd voor families of niet-jeugdige kampeerders. Het andere terrein, dat groter is staat open voor iedereen.
[album=left]1584[/album] Sinds enkele jaren is er een nieuwe doucheblok. Dames en heren zijn netjes gescheiden en alles is goed in orde. Dat mag ook wel want alles is nieuw. De openingsuren van de douches worden aangegeven op een bordje. Wanneer er weinig kampeerders zijn zal slechts ??n deel geopend worden.
De toiletten, dat is dan weer pure nostalgie. Voor de heren is er geen zittoilet, dat voordeel hebben enkel de dames. Voor sommige mensen gaat het toiletgedeelte onvoldoende zijn.
[album=left]1580[/album] Wie dit alles niet ziet zitten kan ook kiezen voor een gite, die gelijktijdig werd gebouwd met de nieuwe doucheblok. Het interieur hebben we niet gezien maar dat moet in orde zijn. Ook in Corsica stellen ze nu normen voor zo?n dingen. Bovendien is het splinternieuw.
[album=left]1723[/album]Even terug naar Bartho, de patron.
Hij zwaait er nog steeds de plak. Het werk laat hij nu door iemand anders doen maar hij regelt de zaakjes. Bartho is een echte oude Corsicaan, compromisloos, bovendien moeilijk te verstaan en bij wijze van spreken potdoof.
Maar, hij doet altijd graag een babbeltje en het is een erg lieve man. De sfeer op de camping wordt in grote mate door hem bepaald. Telkens staan we er weer van versteld hoe hij de campinggasten weet te animeren. De mensen nemen ook veel van hem. Moest iemand anders het zijn, ze zouden er weinig begrip voor hebben. Maar ja, het is voor iedereen ?Bartho? en die kennen ze wel.
[album=left]1583[/album] ?s Avonds is het erg gezellig op het terras. Sommigen zijn bezig met tafeltennis of met een of ander gezelschapsspel. Anderen lezen wat of ze zitten gezellig wat bij te kletsen.
Aangezien ?Chez Bartho? de ideale uitgangsbasis is om wandelingen te doen, zullen er heel wat mensen zijn, die nog laat aankomen en die nog even wegzakken met een verfrissing in de hand.
M.a.w. het is een kleurrijk publiek met allerlei interesses.
Augustus is echter de ?Italiaanse? maand. ?Chez Bartho? wordt dan, zoals de rest van Corsica overrompeld door Italianen die dan hun vakantie nemen. Buiten die periode merk je er zowat alle nationaliteiten. Voor Bartho maakt het allemaal niet uit.
[album=left]1724[/album]Hij doet gewoon z?n ding en uit de oude jukebox klinken zijn al even oude chansons.
Een keer hebben we het meegemaakt dat een zwangerschap in de familie werd gevierd. Dat gaat gepaard met pastis, wijn een hapje. Corsicaanse polyphonie ontbreekt dan niet. Het is een voorrecht om dat te kunnen meemaken.
De verleiding is, zelfs zonder Corsicaanse polyphonie, dan ook groot om lang te blijven plakken en om zelf het verleden naar boven te halen. Pure nostalgie dus.
Gegevens: Chez Bartho, Vall?e du Tavignano, Baliri - 20250 Corte